
Ζώντας στην εποχή των δεδομένων, ή όπως είθισται να λέγεται στην εποχή των “Big Data”, κρίνεται σημαντικό για την λήψη των σημαντικών αλλά και λιγότερο σημαντικών αποφάσεων να λαμβάνουμε υπόψιν τα δεδομένα και τις πληροφορίες που μας δίνουν αυτά. Έχοντας σε λειτουργία διαφορετικά συστήματα σε όλα τα τμήματα μιας τουριστικής επιχείρησης, όπως το PMS ή το channel manager ακόμη περισσότερο και μέσα απο τα extranet των καναλιών διανομής και πώλησης (booking.com, Expedia, Hotelbeds, κλπ), μας δίνεται η δυνατότητα να έχουμε πρόσβαση και σε έναν όγκο δεδομένων.
Τα δεδομένα αυτά δεν έχουν αξία εάν δεν μας δίνουν πληροφορίες, και μάλιστα πληροφορίες οι οποίες θα είναι αξιοποιήσιμες και θα μπορούν να ληφθούν υπόψιν στις αποφάσεις που θα πρέπει να πάρουμε για την επιχείρησή μας. Σε απλές αποφάσεις, για το ποια κανάλια (συστήματα κρατήσεων) θα συνεργαστούμε και θα δίνουμε απόθεμα προς διανομή και πώληση, αλλά ακόμη περισσότερο στην λήψη αποφάσεων για την τιμολογιακή μας πολιτική ή ακόμη και για την λειτουργία γενικότερα.
Εάν δεν είμαστε σε θέση να επεξεργαστούμε τα δικά μας δεδομένα, τότε μπορούμε να βρούμε αυτά, επεξεργασμένα σε μορφή γραφημάτων, τα οποία μπορούμε άμεσα να κατανοήσουμε και να χρησιμοποιήσουμε. Ένας φορέας που κάνει αυτήν την δουλειά για εμάς και μας παρέχει τέτοια δεδομένα και πληροφορίες είναι το Παρατηρητήριο Τουρισμού, μέσω του οποίου γίνεται ανάλυση στατιστικών και μας παρέχουν φρέσκα δεδομένα και πληροφορίες τις οποίες μπορούμε να λάβουμε υπόψιν για την λήψη των αποφάσεών μας.