Οι περισσότερες τουριστικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα χρησιμοποιούν νέες τεχνολογίες και αναπτύσσουν διαδικτυακές υπηρεσίες για να καλύψουν τις νέες ανάγκες των πελατών τους ώστε να γίνουν ευρέως γνώστες και να κερδίσουν μια ανταγωνιστική θέση στην παγκόσμια κλίμακα. Όσες από αυτές αντιλήφτηκαν γρήγορα την ευκαιρία που παρέχει το διαδίκτυο διαπίστωσαν την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα που επιφέρει, αφού πλέον οι περισσότεροι χρήστες-καταναλωτές ενημερώνονται και πραγματοποιούν τις αγορές τους σε τουριστικά προϊόντα πρωτίστως από το διαδίκτυο και δευτερευόντως στρέφονται στους παραδοσιακούς τρόπους. Αυτή η νέα επιχειρηματική μέθοδος αποκαλείται ηλεκτρονικός τουρισμός (e-tourism) και αποτελεί την σύνδεση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών με τον κλάδο της τουριστικής βιομηχανίας.
Το e-tourism είναι ουσιαστικά η ψηφιοποίηση όλης της τουριστικής βιομηχανίας και υποδομής. Κατ’ αυτήν την έννοια διαφοροποιούνται όλες οι διαδικασίες και όλοι οι μέθοδοι προβολής, παραγωγής και προώθησης του τουριστικού προϊόντος.
Στο παρακάτω σχήμα φαίνονται αναλυτικά οι τρεις τομείς που συμβάλουν στην ανάπτυξη του e- tourism,οι οποίοι αλληλεπιδρούν για την επίτευξη του βέλτιστου αποτελέσματος, δηλαδή την προσέλκυση όλο και περισσότερων τουριστών. Ο πρώτος τομέας αναφέρεται σε όλες τις λειτουργιές μιας επιχείρησης και περιλαμβάνει την διοίκηση, το ηλεκτρονικό εμπόριο το digital marketing, τα οικονομικά στοιχειά και τη στρατηγική, το σχεδιασμό και τη διαχείριση. Ο δεύτερος είναι ο τουρισμός και εμπεριέχει τα στοιχειά της μεταφοράς, του τουριστικού προορισμού, τα ταξίδια αναψυχής, τη φιλοξενία, τους μεσάζοντες και τους οργανισμούς δημόσιου τομέα. Τέλος ο τρίτος τομέας αφορά τα πληροφοριακά συστήματα που περιλαμβάνουν τις τηλεπικοινωνίες και τις πληροφορίες επικοινωνιών και τεχνολογιών.
Οι Στόχοι του eTourism
Η ανάπτυξη του νέου τύπου επιχειρηματικότητας στην τουριστική βιομηχανία (e-tourism) απαιτεί τον καθορισμό και την υλοποίηση μιας επιτυχημένης στρατηγικής με την βοήθεια της οποίας οι επιχειρήσεις θα αναπτυχθούν, θα παγιώσουν την θέση τους και θα επιβιώσουν στο σκληρό ανταγωνισμό. Για να καταλήξει μια επιχείρηση στην επιλογή των συγκεκριμένων στρατηγικών που θα εφαρμόσει και θα την οδηγήσουν στην κορυφή του κλάδου απαιτείται να θέσει πρώτα τους στόχους που θέλει να επιτύχει. Οι στόχοι χωρίζονται σε ποσοτικούς και ποιοτικούς.
Όσον αφορά τους ποσοτικούς αναφέρονται στους αριθμητικούς δείκτες των οικονομικών και κοινωνικών αποτελεσμάτων του τουρισμού στην χώρα όπως:
- Καθορισμός του ποσοστού των πωλήσεων μέσα σε ένα προκαθορισμένο χρονικό όριο.
- Προβλεπόμενη αύξηση του ποσοστού του μεριδίου αγοράς.
- Αύξηση του ποσοστού άμεσης και έμμεσης εργασίας.
- Προσδιορισμός αριθμού νέων θέσεων εργασίας.
- Αύξηση ποσοστού ηλεκτρονικών κρατήσεων.
- Βελτίωση του δείκτη αποδοτικότητας των επενδύσεων και βιωσιμότητα.
Οι ποιοτικοί στόχοι συμπεριλαμβάνουν μη μετρήσιμα αποτελέσματα όπως:
- Προσδιορισμός και ανάδειξη συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τουριστικού προορισμού.
- Ενίσχυση των μέσων μεταφοράς από και προς τον τουριστικό προορισμό, ιδιαίτερη έμφαση στο κλάδο των αερομεταφορών και δημιουργία νέων αεροπορικών γραμμών.
- Άμβλυνση της εποχικότητας της ζήτησης μέσω της αύξησης του χειμερινού τουρισμό με περαιτέρω στόχο την αποσυμφόρηση της περιόδου αιχμής.
- Βαθμός ικανοποίησης πελατών με περαιτέρω βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών και προϊόντων που καθορίζεται από την σχέση άξιας/τιμής του τουριστικού προορισμού.
- Ανάδειξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού και ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τα οποία εξυψώνουν την Ελλάδα.
- Προσδιορισμός/οριοθέτηση των αφίξεων μέσω της προσέλκυσης συγκεκριμένων τμημάτων αγοράς υψηλού εισοδήματος που αποδίδουν περισσότερη ωφελεία στον τουριστικό προορισμό.
- Προώθηση και προβολή της εικόνας της χώρας μέσω της online διαφήμισης ως τουριστικό προϊόν σε διεθνές επίπεδο.
- Προσέλκυση νέων επενδύσεων κυρίως από ξένους ιδιωτικούς φορείς.
- Ενίσχυση επιχειρηματικότητας με την προώθηση της ποιοτικής ανάπτυξης και διαφοροποίηση των τουριστικών προϊόντων.
Επιτυγχάνοντας τους παραπάνω στόχους κάθε επιχείρηση θέτει ψηλά τον πήχη για την ανέλιξη της στον τουριστικό κλάδο, δημιουργώντας ένα ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.